[2021-05-29]
...
på två nya singlar: högst olika, men båda är bäst!
Sam Vesterberg: "Min syster"

En splitter ny singel där Sam haft hjälp av Dan och Frank Ådahl. Med ett stämningsfullt omslag, ett fotografi på Sams far och hans syster Linnea, taget någon gång på 50-talet.

Sam beskriver sången: "Att mista sin älskade syster hon som bodde kvar hon som jag älskade mest hon som var kontakten med barndomen och det förflutna. Att man i saknaden efter en kär närstående tänker på vad man borde ha frågat och kanske kunnat få svar på. Att sjunga ut sin sorg vid sin systers grav att sjunga där ord inte räcker till."

Redaktör'n citerar vad han nyligen skrev efter en förhandslyssning: "När Sam, tidigt i "Min syster", tar i någonstans från diafragman, då får Redaktör'n tårar i ögonen. Tårar. Sams röst har alltid berört honom något oerhört. Han har någon slags Sam Vesterbergsensor inom sej som triggas."
Nu kan vi lyssna på "Min syster" på Spotify.

Flared: "Studion"

Filip Rådberg, eminent gitarrist i Flared, berättade för en tid sedan för oss under en intervju: "Vi har en låt som hyllar den goa känslan och friheten att få gå ner och hänga i studion. Man sätter på sin Fender Twin och ser rören börja glöda. Känner den goa doften. Vi uppskattar verkligen lyxen att få hålla på med musik och vad det ger en själsligt och socialt."

Och här är den! Först några gitarrtoner, darrande, skimrande, som får Redaktör'n att riva sig i sitt allt glesare hår: det låter prexis som någon klassiker, sent 60-tal, tidigt 70-tal i vinylhyllan. Men vilken? Och så sjunger Daniel, en gentleman begåvad med en behaglig ljus röst, "Jag låser upp, går in / sätter på min Fender Twin". Lyrik i Redaktör'ns smak. Det kan t.o.m. vara magiskt att tassa in i den nötta replokalen, stänga dörren om alla trivialiteter och se den lilla röda lampan på stärkar'n lysa vänligt mot dej.

Och även om gitarren i "Studion" har en läckert distad ton så är det något rent, svalt klingande över soundet. Vågar man skriva skandinaviskt? Visst kan man ana en påverkan från gräddan av banden under proggeran. Då var det ömsom vin, ömsom vatten. Detta är i så fall en ädel, sval Riesling.
"Studion", nu på Spotify!


 
Arkiv: Redaktör'ns Tidigare Tänkta Tankar
           fr.o.m 26 aug 2009
Redaktör'ns Mailadress